Tabela trwałości produktów

W lodówce W zamrażarce
mięso surowe
wołowina 2-3 dni 2-3 miesiące
wieprzowina 2-3 dni 1-2 miesiące
drób 2-3 dni 2-3 miesiące
cielęcina 2-3 dni 2-3 miesiące
baranina 2-3 dni 2-3 miesiące
mięso przetworzone
pieczona wołowina 8 miesięcy
kiełbasa, szynka 1-2 miesiące
pieczona cielęcina 6 miesięcy
ryby
surowa (tłusta / chuda) 3-4 dni 4 / 6 miesięcy
gotowana 1-2 dni
krewetki 1-2 dni
produkty mleczne
masło (zamk./otw.) 2 tyg. /1 tydzień 6 miesięcy
margaryna 1 tydzień 6 miesięcy
serek wiejski, topiony termin ważności
mleko, jogurty termin ważności
ser żółty 6-12 dni 3-4 miesiące
warzywa
ogórki 10 dni 1 rok
pomidory, papryka 7 dni 1 rok
sałata 7 dni 1 rok
groszek, brukselka 5 dni 1 rok
pieczarki 5 dni 1 rok
szparagi, brokuły 2-3 dni 1 rok
marchewka 2-4 tyg. 1 rok
kalafior 1-2 dni 1 rok
kapusta, seler 2 tyg. 1 rok
buraki 3 tyg. 1 rok
ziemniaki 1-2 tyg. 1 rok