DzieckoOK » Żywienie » Tabela trwałości produktów
Tabela trwałości produktów
|
W lodówce |
W zamrażarce |
mięso surowe |
|
|
wołowina |
2-3 dni |
2-3 miesiące |
wieprzowina |
2-3 dni |
1-2 miesiące |
drób |
2-3 dni |
2-3 miesiące |
cielęcina |
2-3 dni |
2-3 miesiące |
baranina |
2-3 dni |
2-3 miesiące |
mięso przetworzone |
|
|
pieczona wołowina |
|
8 miesięcy |
kiełbasa, szynka |
|
1-2 miesiące |
pieczona cielęcina |
|
6 miesięcy |
ryby |
|
|
surowa (tłusta / chuda) |
3-4 dni |
4 / 6 miesięcy |
gotowana |
1-2 dni |
|
krewetki |
1-2 dni |
|
produkty mleczne |
|
|
masło (zamk./otw.) |
2 tyg. /1 tydzień |
6 miesięcy |
margaryna |
1 tydzień |
6 miesięcy |
serek wiejski, topiony |
termin ważności |
|
mleko, jogurty |
termin ważności |
|
ser żółty |
6-12 dni |
3-4 miesiące |
warzywa |
|
|
ogórki |
10 dni |
1 rok |
pomidory, papryka |
7 dni |
1 rok |
sałata |
7 dni |
1 rok |
groszek, brukselka |
5 dni |
1 rok |
pieczarki |
5 dni |
1 rok |
szparagi, brokuły |
2-3 dni |
1 rok |
marchewka |
2-4 tyg. |
1 rok |
kalafior |
1-2 dni |
1 rok |
kapusta, seler |
2 tyg. |
1 rok |
buraki |
3 tyg. |
1 rok |
ziemniaki |
1-2 tyg. |
1 rok |