Przetwory mleczne

MLEKO MODYFIKOWANE POCZĄTKOWE

Jest to mleko przeznaczone dla niemowląt od 1 do końca 4 miesiąca życia. Mleko modyfikowane jest wytwarzane z mleka krowiego oraz białka serwatkowego, tłuszczu mlecznego oraz olejów roślinnych. Jest wzbogacane w witaminy i sole mineralne. Modyfikacja polega na zmianie składu poszczególnych frakcji zawartych w mleku krowim

SKŁADNIK (w 100ml)

białko 1.9g 60-40% laktoalbuminy i laktoglobuliny (tzw. białka serwatkowe)
40-60% kazeina
tłuszcz 4.1g roślinny, mleczny
Odpowiedni skład kwasów tłuszczowych z ograniczeniem zawartości kwasu laurynowego i mirystynowego.
węglowodany 8.2g laktoza
składniki mineralne 3 x mniejsza zawartość w stosunku do mleka krowiego, pełen zestaw
witamin, wzbogacenie w żelazo 0.7g/100ml
wartość energ. 0.7 kcal
osmolalność 400 mOsm/kg wody

MLEKO MODYFIKOWANE NASTĘPNE I MIESZANKI MLECZNE

Przeznaczone są do żywienia niemowląt od 5 miesiąca życia do końca 1 roku życia. Produkowane są z mleka krowiego, z możliwym udziałem białek serwatkowych, olejów roślinnych, laktozy, maltodekstryny, sacharozy i cukrów złożonych (skrobia bezglutenowa, kleik zbożowy bezglutenowy). Wzbogacone jest w witaminy i sole żelaza.

SKŁADNIK (w 100ml) 

białko 3.7g 40-20% białka serwatkowe,
60-80% kazeina
tłuszcz 4.0g roślinny, mleczny
zawartość kwasu linolowego 300 -1200 mg/100 kcal
węglowodany 12g laktoza*
żelazo 1.4 mg
witamina D3 1.4 ug
wartość energ. 0.7 kcal