Przetwory mięsno-warzywne

Wprowadzane są do żywienia niemowląt od 6 miesiąca życia. Produkowane są w postaci gotowych do spożycia posiłków mięsnych, mięsnych z dodatkiem warzyw. Do produkcji wykorzystuje się wysokogatunkowe mięso cielęce, wołowe lub drobiowe : kurczęta, indyk. Niedopuszczalna jest zawartość hormonów, antybiotyków oraz innych substancji czynnych farmakologicznie. Warzywa użyte do produkcji posiłków posiadają wysoką wartość odżywczą i pochodzą z kontrolowanych upraw o niskiej zawartości azotanów, pestycydów oraz metali szkodliwych dla zdrowia. Nie stosuje się dodatku soli i cukru (dopuszczalna jest niewielka zawartość w produktach dla dzieci starszych).
Wartość energetyczna przygotowanych posiłków to zazwyczaj około50-70 kcal / 100g z zawartością białka wahającą się od 3 g/100g wzwyż. Podwyższenie wartości energetycznej uzyskuję się poprzez dodatek węglowodanów takich jak ryż, ziemniaki, kasza.

Produkty charakteryzują się różnym stopniem rozdrobnienia: