Przygotowanie posiłku dla niemowlęcia

Czy przygotować samemu posiłek, czy też korzystać z przetworów gotowych uzależnione jest to od rodziców. Gotowe posiłki według ich zwolenników mają tę przewagę, że pochodzą z kontrolowanych surowców, znanych upraw oraz znormalizowanej wartości odżywczej i mineralnej. Produkty gotowe często stosowane przez rodziców w ciągu tygodnia, gdy jest mniej czasu na przygotowanie posiłków zazwyczaj ustępują pola domowym daniom w dni wolne od pracy. Posiłki domowe pochodzące z naturalnych i zdrowych produktów żywnościowych przygotowywane według zasad higieny i zgodnie z przepisem są równie dobre jak markowe gotowe dostępne w sklepach. Jedynym etapem, który może budzić nasze wątpliwości jest sposób ich przygotowywania. Zaczynając od początku pierwsze posiłki bezmleczne powinny być gotowane. Potrawy pieczone i duszone pozostawmy na później tj. po ukończeniu roku. Gotowanie, duszenie oraz pieczenie wpływa na zwiększenie przyswajalności pokarmu oraz neutralizuje działanie substancji niepożądanych ( toksycznych, drobnoustrojów). Wzrasta także w ten sposób wartość smakowa posiłku i często ma to bezpośrednie przełożenie na chęć dziecka do jedzenia. Potrawy dla niemowląt powinny być sporządzane bez dodatku soli i ostrych przypraw. Planując ilość przygotowywanej potrawy pamiętać należy, że niewskazane jest przechowywanie posiłku, zwłaszcza w pierwszym okresie wprowadzania posiłków. U dzieci starszych śmielej możemy przygotować posiłek na 1-2 dni. Czasami można dodać niewielką ilość cukru, jeśli potrawa tego wymaga, niemniej jednak pamiętajmy, że nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja powstawaniu z próchnicy zębów i nadwagi.