Co nowego w diecie

Przewód pokarmowy jest wystarczająco dojrzały, aby wprowadzić pokarmy zawierające gluten. Dlatego w tym okresie wprowadzamy do diety kaszki, pieczywo i mąkę. Umożliwia to rodzicom dość znaczne urozmaicenie diety dziecka poprzez przygotowywanie kanapek, które będą bardzo atrakcyjnym kąskiem dla malucha. Taka kanapka z dobrą wędliną, czy też serem żółtym staje się ulubionym posiłkiem dziecka. A do tego możliwość samodzielnego spożywania jest przekonującym argumentem nawet dla niejadka.

Masło
Dajemy jedynie niewielką ilość do smaku

Sery
Najlepsze w tym okresie są sery chude z zawartością tłuszczu do 25% najlepiej mało słone (mozzarella, ementaler)

Nabiał
Zawierający niewielką ilość tłuszczu, dobrze jest skorzystać z przepisów na wykonanie domowego twarożku czy też innego deseru mlecznego

Owoce
Szczególnie zawierające dużą ilość pektyn np.: jabłka

Ryby
Wskazane są ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych

Jajko
Jest szczególnie wartościowym pokarmem ze względu na zawartość prawie wszystkich składników odżywczych potrzebnych niemowlęciu. Żółtko wprowadzamy wcześnie bo w 7 miesiącu życia, natomiast całe jajko właśnie w wieku 11 miesięcy Do 1.5 roku dziecko może zjadać 1 żółtko dziennie (w tym zawarte w innych pokarmach np.: dodawane do pieczenia)

Dobre rady

  • Pamiętajcie przy zakupie produktów żywnościowych aby były jak najlepszej jakości