Pierwsza zupka jarzynowa

Piąty miesiąc kończy się wprowadzeniem pierwszego posiłku uzupełniającego, jakim jest zupa jarzynowa (w zależności czy rozpoczęte zostało wzbogacenie diety niemowlęcia). Możemy zdecydować się na zakupienie przygotowanego posiłku, co daje gwarancję, co do składu ilościowego i jakościowego. Producenci na opakowaniach umieszczają informację dotyczącą wieku od jakiego wprowadzamy posiłek oraz skład. Podstawowym surowcem pierwszej zupki powinna być marchewka, unikamy warzyw takich jak: seler, por, cebula czy rośliny strączkowe i kalafior. Jeśli decydujemy się na przygotowanie własnego posiłku, ważne aby mieć pewność co do pochodzenia surowca. Obowiązują nas zasady przygotowania polegające na dokładnym umyciu, opłukaniu. Do sporządzenia zupki najlepiej wykorzystać marchewkę, ziemniaka niewielki dodatek świeżego masła lub oliwy (1 łyżeczka). pamiętajmy o wcześniej wspomnianych warzywach, z których nie powinniśmy przygotowywać pierwszych posiłków. Zupka nie powinna być przyprawiana, przed podaniem ostudzona. Istotne jest aby była łagodna w smaku i posiadała odpowiednią konsystencję, tj.: w miarę gęsta gdyż będziemy ją podawać łyżeczką. Podawanie łyżeczką nie zaburza fizjologicznego odruchu ssania piersi, czego możemy obawiać się przy karmieniu z butelki. Ilość, którą zje maluch jest trudna do przewidzenia, może to być 150 a nawet 200 ml, jeśli mamy problemy ze zjadaniem nowego posiłku możemy podzielić go na porcje dając np: 3 x po 50 ml w ciągu dnia.

Jak rozpoczynamy karmienie łyżeczką?

Co robić, gdy maluch nie chce jeść zupki?

Nie spodziewajmy się, że wprowadzenie nowego posiłku o nowym smaku i innej konsystencji będzie przyjęte z entuzjazmem przez dziecko. Bardzo często jest wręcz odwrotnie, malec będzie się krzywić i czując smak nowej potrawy, wypluje go. Jesteśmy w sytuacji bez wyjścia i musimy sprostać kolejnemu problemowi.

Oto kilka prostych rad: